HomeBlogsInspiratieYukon: Larger than Life

Yukon: Larger than Life

Yukon: Larger than Life

Onze collega Linda heeft in 2017 een reis gemaakt door Yukon, van al haar reizen naar Canada, vond ze dit de meest bijzondere en een ervaring om nooit te vergeten. Lees hieronder de hoogtepunten van haar reis. 

Whitehorse

Mijn Yukon-avontuur begint in Whitehorse, de hoofdstad van Yukon. Als je aankomt op de luchthaven voelt het al klein en knus, iets wat je niet verwacht van een hoofdstad. Je hebt op de luchthaven één bagageband en de shuttle transfer weet precies op welke klanten ze wachten. Het is alsof je thuiskomt in een dorp waar iedereen je kent. Bij een paar wegen heb je stoplichten, maar de meeste wegen hebben alleen zebrapaden. De locaties van Canadream en Fraserway liggen op korte afstand van de luchthaven.  Als ik later lees dat er 23.000 inwoners zijn, denk ik: waar waren ze? 

Kluane National Park

De volgende ochtend rij ik de ‘’stad’’ uit, waar het yukon-avontuur dan ook meteen begint. De eerste route richting Haines Junction is door de bergen, een adembenemende route. Je merkt meteen dat het september is want de herfstkleuren komen je tegemoet. Het is één en al genieten achter het stuur, zo gaaf is het om hier te mogen rijden. Het plaatsje Haines Junction ( waar mijn dag eindigt) is ook letterlijk een kruispunt (=junction) met wat winkels en kleine hotels. Het is de uitvalsbasis voor Kluane National Park, dit park heeft hoge bergen, gletsjermeren, ijsvelden en valleien. Je kunt er goed doorheen rijden of hiken, maar de ideale manier en de hoogtepunt van mijn reis was om dit van bovenaf te bekijken. Het is even slikken als ik het kleine toestel zie, maar het is absoluut de manier om te zien hoe inmens groot en mooi dit park is.  

Top of the World Highway

De volgende dag rij ik vanuit Beaver Creek naar Dawson City, over de Top of the World Highway. Ik ga de grens over naar Alaska en we rijden door plaatsjes als Tok en Chicken om vervolgens weer Canada in te gaan naar Dawson City. De grensovergang gaat soepel. Tegen een klein bedrag krijg je een kaartje in je paspoort die je toegang geeft tot Amerika.  Deze wordt er weer uitgehaald als ik  Canada weer in ga. Toch wel grappig voor een dag in Alaska. Je kan ook echt het kruispunt tussen Alaska en Canada vastleggen op de foto. De rit is in één woord geweldig, de onverharde weg brengt je bijna letterlijk met je hoofd in de wolken, je kan mijlenver vooruitkijken en genieten van de geweldige landschappen.

Dawson City

Dawson City is net een soort Western filmset waar je inrijdt, met saloons en leuke houten huizen en winkels. Echt geweldig. Wij kwamen met een ferry Dawson City in, aan de andere kant van de stad ga je er via een weg weer uit. Het is de Goudmijnstad van Yukon, waar in de hoogtijdagen bijna 40.000 mensen wonen, maar nu slechts 2000 mensen. De grappigste ervaring van mijn reis was hier, het proeven van de Sourtoe Cocktail:

Het verhaal gaat dat een man zijn teen verloor tijdens extreem koud weer en deze in een fles alchol bewaarde om hem te behouden. De fles zou later gevonden en leeggedronken zijn inclusief teen. Dit verhaal wordt levend gehouden door het serveren van de Sourtoe Cocktail. Maar je mag de teen gelukkig in het glaswerk achterlaten, en als je deze gedronken hebt krijg je zelfs een certificaat mee.

Ik slaap hier twee nachten om ook de Dempster Highway te ontdekken. Via deze weg kom je bij Tombstone National Park. Besneeuwde bergtoppen steken af tegen de helderblauwe lucht en prachtige rood, paars en gele landschappen. Ik heb dit met een gids gedaan omdat je deze weg niet zomaar met elke verhuurder mag rijden en die liet ons echt alle mooie uitzichtpunten zien. Als je nog verder rijdt op Dempster Highway kom je uit op Inuvik, maar zover ben ik niet gereden.

Tagish

De laatste nachten slaap ik in Southern Lakes Resort, een kleinschalig resort met vijf kleine houten chaletjes. Het is van een zwitsere eigenaar, en dat merk je aan het eten. Echt heerlijk gegeten daar. Het is de ideale locatie om even bij te komen van je reis en voor het bekijken van het noorderlicht. En ben je te moe om er wakker voor te blijven, geen probleem want ze maken je wakker zodra het te zien is. En dan geniet je met alle gasten en personeel van het open haardvuurtje en kijk je naar het fascinerende noorderlicht. En dan is het tijd om terug te gaan naar de bewoonde wereld. Onderweg maak ik nog een paar stops, Carcross Desert een leuke aanrader. Dan kom je ineens een stuk woestijn tegen dat verwacht je gewoon niet.

Terug in de bewoonde wereld

Als ik dan weer terug Whitehorse in rij, het knusse dorp waar we begonnen, voelt het opeens als een grote stad. Dan besef ik pas hoe weing mensen ik eigenlijk tegen ben gekomen onderweg. Yukon heeft Larger than Life als slogan, en dat is het zeker. Het is een stukje Canada wat ik voor altijd met mij mee neem, een ervaring om nooit te vergten.  

Hou er rekening mee dat je niet alle wegen mag rijden met de camper in dit gebied. Dus kijk hiervoor goed naar de voorwaarden.

Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Bezoek je onze website, dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie
Melding sluiten
zoek een camper