HomeBlogsInspiratie7 hoogtepunten van IJsland

7 hoogtepunten van IJsland

7 hoogtepunten van IJsland

Staat IJsland bij jou op je bucketlist of zou je graag nog eens teruggaan naar dit land van vuur en ijs? Onze collega Rianne ging in zomer 2020 op rondreis in IJsland. In 17 dagen legde ze 5040 kilometer af en ging ze het hele eiland rond. Wij vroegen haar naar de mooiste plekjes die ze had bezocht en zo ontstond deze Top-7 hoogtepunten van IJsland, die je niet mag missen tijdens jouw camperreis in IJsland

Rijden op IJsland is niet moeilijk. Er is namelijk maar 1 hoofdweg (route 1) en deze loopt rondom het hele eiland. Volg deze, neem zo af en toe een afslag en je zult geen van de beneden genoemde plekken missen.

1) Geysir

Of je nou een paar dagen in IJsland op vakantie bent of 2/3 weken de tijd hebt, deze eerste plek is één van de vele toeristische trekpleisters, en terecht. Op nog geen 2 en half uur rijden vanaf Reykjavik vind je de geiser Geysir.  Geysir is zelf niet meer actief, maar op dezelfde plek vind je ook de geiser Strokkur, die elke 5-10 minuten uitbarst. Het is niet gek dat dit natuurfenomeen jaarlijks veel bezoekers trekt. Bezoek deze plek vroeg in de ochtend zodat je de drukte voor bent, maar ook omdat de zon nog laag staat en je mooie foto's kan maken van de uitbarstende geiser tegen het zonlicht in.

2) Vík

Een dagje aan het strand is in IJsland net wat anders als in andere landen, de stranden zijn hier voornamelijk zwart. Hoe komt dat vraag je je misschien af? Het komt door de vele vulkaanuitbarstingen. Na een uitbarsting hangt er veel vulkaanas in de lucht wat door regen in de oceaan terecht komt, waarna het aanspoelt op het strand. Het bekendste zwarte strand van IJsland is Reynisfjara nabij het plaatsje Vík. Aan de zijkant van het strand vind je een rotswand, bestaande uit basaltblokken. Voor een mooie uitkijk op het zwarte strand maak je een detour naar Dyrhólaey.

Je komt op IJsland maar weining ‘normale’ stranden tegen. Eén van de mooiere, niet zwarte stranden, is Rauðisandur. Deze vind je in de West-fjorden van IJsland.

3) Vatnajökull nationaal park

Dit nationale park is bijna 14.000 km2 en bevindt zich in het zuidoosten van IJsland. In het nationale park ligt de grootste gletsjer van IJsland, Vatnajökull. Hier kun je bijvoorbeeld een hike op de gletsjer maken. Aan de voet van deze gletsjer ligt het Jökulsárlón gletsjermeer waar al het smeltwater en ijsblokken zich verzamelen. Dit meer is een must stop en ligt aan de hoofdweg. Wil je de ijsblokken van dichtbij bekijken, ga dan mee met één van de kayaktripjes. 

Door de stroming worden de ijsblokken meegenomen richting de zee, waar ze door de golven opbreken in kleinere stukken en vervolgens aanspoelen op het strand. Dit strand word ook wel Diamond Beach genoemd. Het is echt een magisch gezicht om alle stukken ijs, in contrast met het zwarte zand, te zien schitteren in de zon. Tip, je kunt hier ook veel zeehonden spotten.

4) Stuðlagil canyon

Deze unieke canyon is ver weggestopt in het IJslandse landschap en kost je 50-60 minuten hiken om te bereiken, letterlijk een hidden gem! Maar die hike door de vallei en langs watervallen is het absoluut waard. Deze imposante canyon bestaat uit allemaal basalt kolommen. Wanneer je deze canyon op het juiste moment treft heeft het water en bijna onnatuurlijke groen/blauwe kleur. Dit is echt een bijzondere plek!

5) Dettifoss

In IJsland is er een overvloed aan watervallen. Er zijn er meer dan 200! Je hebt bijvoobeeld: de hoogste waterval, Glymur. De breedste waterval, Hraunfossar. Een waterval waar je achterlangs kan lopen, Seljalandsfoss. En ga zo maar door. Als ik dan toch 1 favoriete waterval moet kiezen dan is dat de krachtigste waterval van IJsland, Dettifoss. Deze waterval is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Als je naast deze waterval staat dan voel je echt de kracht waarmee het water de diepte in stort. Als de zon schijnt, dan heb je een grote kans hier een regenboog te spotten.

6) Askja

De hooglanden van IJsland herbergen prachtige ongerepte natuur en unieke plekken zo als het grootste vulkansiche meer van IJsland: Askja. Deze plek is het beste te bereiken vanuit het nabijgelegen Mývatn. De route ernaar toe is al een hele ervaring opzichzelf. Je bent ongeveer 4 uur aan het rijden door een gebied wat iets weg heeft van een maanlandschap. Je moet rivieren oversteken en het is flink hobbelen, maar dan kom je aan bij het visitor center van Askja. Vanaf waar het een 20-30 minuten hike is naar het meer van Askja, wat een omtrek heeft van 8 kilometer! Naast Askja ligt een 'klein' geothermisch vulkaanmeer dat Víti heet. In dit warme water kan je ook zwemmen.

Deze plek is niet makkelijk te bereiken met een camper, maar vanaf Mývatn vertrekken er verschillende dagtrips. Liever zelf deze route ervaren en rivieren oversteken? Huur dan een 4x4 auto om IJsland mee te verkennen. Kijk bij onze partner voor de autoverhuur opties op IJsland.

7) Papegaaiduikers

Papegaaiduikers kun je in IJsland het beste spotten tussen mei en augustus. Waar zitten deze mooie vogeltjes dan vooral? In het zuiden zitten ze nabij het plaatste Vík, in het Oosten kan je ze vaak zien bij: Borgarfjördur Eystri. En in het Noorden bij het eiland Grímsey. De meeste papegaaiduikers kun je spotten in Latrabjarg, dat in de West-fjorden ligt. Latrabjarg is tevens het meest westelijke punt van IJsland.

Nog een tip van ons om deze schattige vogels te bewonderen: Papegaaiduikers verstoppen zich graag in de holletje van de kliffen, dit maakt de rand van de klif instabiel. Je kan dus het beste iets van de rand gaan liggen en je langzaam door het gras naar de rand van de klif bewegen. Zo voorkom je dat de klif afbrokkelt en je laat de papegaai duikers niet te veel schikken.

 

Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Bezoek je onze website, dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie
Melding sluiten
zoek een camper