HomeBlogsInspiratieVoorbeeldroute: 12 dagen rondreis Alaska

Voorbeeldroute: 12 dagen rondreis Alaska

Voorbeeldroute: 12 dagen rondreis Alaska

Alaska, ook wel bekend als "The Last Frontier," is de grootste en meest afgelegen staat van de Verenigde Staten. Alaska biedt een unieke en onvergetelijke vakantie-ervaring voor avonturiers en natuurliefhebbers.

Afgelopen zomer ging onze collega Rianne met haar ouders en zusje op vakantie naar Alaska en ze heeft daar een prachtige rondreis gemaakt met de stoere Jeep Wrangler van verhuurder Indie Campers. Een reis van +/- 2500 kilometer, die zij voor altijd zullen koesteren!

In deze blog lees je over de route die ze reden en wat er allemaal te doen en te zien is in Alaska. Deze voorbeeldroute kan op vele manier worden uitgebreid, met bijvoorbeeld een extra overnachting op een van de genoemde plekken, of juist een extra stop halverwege de lange stukken rijden.

Goed om te weten

Alaska is prachtig, het hele jaar door. Maar de meeste mensen hebben de voorkeur om deze staat in de warme zomermaanden te bezoeken. De zomer is daarom het hoogseizoen voor Alaska, en dat is iets om rekening mee te houden bij het plannen van jouw reis. Of het nou gaat om de camperhuur, accommodatie of excursies, optijd boeken is de beste tip die we kunnen geven! Houdt er rekening mee dat de meeste tours en activiteiten alleen aangeboden worden tussen de periode half-mei tot half-september.

Dag 1: Anchorage
Vandaag worden we al vroeg wakker door de jet lag en gaan we op verkenning in Anchorage. Qua oppervlakte en inwonersaantal is Anchorage veruit de grootste stad, maar het is niet de hoofdstad van Alaska, dat is Juneau. We bezoeken het visitor center en het Anchorage Museum – met lokale kunst en exposities over de native inwoners van de staat. ’s Middags halen we de camper op, een stoere Jeep Wrangler met daktent en een heel praktisch keukenblok voor onderweg. Houdt er rekening mee dat het in de Verenigde Staten verplicht is om minimaal één overnachting gehad te hebben voordat je de camper ophaalt.

Dag 2: Anchorage - Valdez | 480 km | ca. 5 uur en 30 min.
Vandaag gaat de roadtrip echt beginnen en rijden we via Glenn Highway richting het Oosten. Onderweg zijn diverse mooie stops langs de route met vergezichten over de weidse natuur en hoge bergen van Alaska. Na een lunch stop en chauffeur wissel gaan we verder op pad en zien we opeens een zwarte beer aan de rand van de weg; de eerste deze reis! Met nog een half uur te gaan tot Valdez passeren we de Thompson Pass, waar we twee bruine beren zien rennen in de verte. We zijn absoluut in bear-country.

Vlak voordat we Valdez in rijden zien we nog twee watervallen, verscholen in de rotsen. Valdez is een prachtig havenstadje, gelegen aan het uiteinde van een 19 kilometer lange fjord.

Dag 3: Valdez
Valdez is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de indrukwekkende Columbia Glacier, een van de snelst bewegende gletsjers. Tijdens een bootexcursie kom je tot vlak aan de rand van de gletsjer en kan je gigantische brokken ijs de zee in zien vallen. Tijdens de excursie heb je kans op het zien van walvissen, otters, papegaaiduikers en ander wildlife.

Dag 4: Valdez – Chitina > McCarthy | vanaf 190 km | ca. 2 uur en 15 min.
Na een vroege start rijden we vanuit Valdez naar het stadje Chitina. Onderweg steekt er nog voor de auto een eland de weg over. En wanneer we de Edgerton Hwy oprijden zien we een beeld wat je vaak alleen op foto’s ziet – een ruim 11 kilometer lange, kaarsrechte weg, die eindeloos doorloopt. En omdat wij zo vroeg waren, geen auto te bekennen. Een vroege start heeft zo z’n voordelen!

Aangekomen in Chitina parkeren wij de Jeep en gaan we met de noodzakelijke bagage per vliegtuigje naar McCarthy, gelegen in het Wrangell St. Elias National Park. Diezelfde middag nog gaan we mee met een begeleide tour door het plaatsje Kennicott – een oud en verlaten mijnstadje - en de mijnfabriek. Die avond verblijven we in het authentieke en historische Ma Johnsons hotel - wat voorheen fungeerde als kosthuis.

Er zijn twee mogelijkheden om af te reizen richting McCarthy:

  • Per auto: heb je iets langer de tijd en een auto/camper die geschikt is om off-road te gaan dan kun je de befaamde McCarthy Rd rijden. Deze route loopt van Chitina tot aan McCarthy/Kennicott. De weg is een 90 km lange gravel weg (dicht in de winter) en kost je ca. 2 -3 uur om te rijden.
  • Per vliegtuig: Heb je iets korter de tijd of zie je het niet zitten om deze gravel weg te rijden dan kun je ook met een klein vliegtuigje naar McCarthy vliegen. De vlucht alleen al is een geweldige ervaring, omdat je over het Nationale Park vliegt en de piloot verteld over wat je allemaal ziet. De vlucht is ongeveer 30 minuten.

Dag 5: McCarthy > Chitina - Gakona | vanaf 130 km | ca. 1 uur en 15 min.
Deze dag beginnen we met een spectaculaire wandeling op de Root Glacier, onder begeleiding van een ervaren gids. Met stijgijzers onder de schoenen en een (foto)camera binnen handbereik lopen we een aantal uur over de ijsvlakte. Gaaf! Aan het einde middag vliegen we terug naar Chitina, waar we herenigd worden met onze Jeep en rijden we naar Gakona, onze overnachtingsplek voor vanavond.

Dag 6: Gakona - Fairbanks | 380 km | ca. 4 uur en 15 min.
Wij rijden via de Richardson Hwy naar Fairbanks, maar je kunt ook via het stadje Tok rijden – wat anderhalf uur extra reistijd bedraagt. Wanneer je net als ons de ‘rechtstreekse’ route neemt naar Fairbanks dan is de Rainbow Ridge een must-stop op deze route. Al vanuit de verte kan je de kleurrijke bergrichel zien opdoemen, een erg indrukwekkend gezicht! De rest van de route is ook prachtig en vertoond een afwisselend landschap met bomen, open vlaktes, hoge bergen en ook … de Trans-Alaska oliepijpleiding. Deze pijpleiding is 1300 kilometer lang en loopt vanaf het noorden van Alaska tot Valdez in het zuiden en verzekert de Verenigde Staten van energie en economische groei. Ben jij een fan van Kerst? Plan dan een bezoekje aan het stadje North Pole – ja, het bestaat echt en het is hier het hele jaar door kerst!

In de winterperiode is Fairbanks dé stad om het noorderlicht te aanschouwen. In de zomermaanden is het Noorderlicht helaas niet te zien. Dit komt door de middennacht zon, wat betekend dat het slechts een paar uur donker wordt op een dag. Hotels hebben vaak goede zonsverduisteringsgordijnen, maar het kan handig zijn om voor het slapen een oogmasker mee te nemen. Fairbanks is de meest noordelijke stop op onze reis.  Mocht je meer willen is het mogelijk om nog verder naar het noorden te rijden, richting de Artic Circle.

Dag 7: Fairbanks - McKinley Park | 200 km | ca. 2 uur en 15 min.
Deze ochtend slapen we een beetje uit en genieten van een heerlijk ontbijtje bij The Cookie Jar. Na een bezoek aan het Antique Auto Museum en het Fairbanks Ice museum vervolgen wij die middag onze reis naar het zuiden. De komende twee nachten verblijven we in het Denali Bluffs hotel, met een prachtig uitzicht op het Denali National Park.

Tip: heb je nog wat tijd over in je planning, ga raften op de Nanena rivier. Er is een goede mix van kalme stromingen en grote stroomversnellingen die je hart sneller doen laten kloppen!

Dag 8: Denali National Park
Het nationale park heeft maar één weg en één park entree. Deze 150-kilometer lange weg, die vooral bestaat uit gravel, loopt van het oosten naar het westen. Omdat je het park niet zelf met de auto in mag gaan we mee op een georganiseerde tour. Wil je liever op je eigen tempo het park bezoeken, dan kan je gebruik maken van de parkshuttle en lopend het park verkennen.

In Denali National Park heb je kans om de Denali Big Five te spotten: de eland, de kariboe, het dikhoornschaap, de grizzlybeer en de wolf. Het duurt niet lang voordat we het eerste wildlife gespot hebben, hoog op de berg zien we een vijftal witte puntjes wat een groep dikhoornschapen is. We kunnen ons geluk niet op als we in de verte een grizzlybeer zien lopen, en niet veel later zien we ook nog de kariboe. Een succesvolle dag!

Dag 9: McKinley Park - Palmer | 320 km | ca. 3 uur en 30 min.
Vandaag is een flink stuk rijden, maar saai is het zeker niet. Waar je ook rijdt in Alaska, overal heb je de kans om wildlife zoals elanden en beren te spotten langs de weg. Dus houdt je ogen open! Verder heb je langs de gehele Park Hwy diverse uitkijkpunten op Mt. Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. Op een heldere dag kan je zelfs vanaf Anchorage of Fairbanks de besneeuwde bergtop zien. Nabij Palmer vind je een rendieren boerderij om te bezoeken of kun je de Knik Glacier vanuit de lucht, of vanaf het water bewonderen.

Dag 10: Palmer - Homer | 430 km | ca. 5 uur
Het einde van de reis nadert al, maar er staan nog wat laatste mooie plekken op de planning. Vandaag rijden we naar Homer - de zuidelijkste en laatste stop op onze route – hier verblijven we twee nachten. De route naar Homer is prachtig. De kilometerslange Sterling Hwy loopt voor een groot deel langs de kust van het Kenai-schiereiland. Aan de overkant van het water zien we de twee vulkanen (Mt. Redoubt en Mt. Iliamna) van Lake Clark National Park. Wij verblijven op het uiterste puntje van de stad Homer en vanuit onze overnachtingsplek kunnen we zeehonden, zeearenden en otters spotten.

Dag 11: Homer
Homer staat bekend als de Heilbot hoofdstad van de wereld. Vanuit Homer kan je verschillende excursies boeken. O.a. een ochtend/middag zeevissen of whale watching. Helemaal spectaculair is een beren safari. Met een uur vliegen ben je in Katmai of Lake Clark National Park, waar je land op het strand. 3 uur lang hebben wij rondgelopen met een ervaren gids en hebben we van dichtbij de Alaskan Coastal Brown Bear kunnen aanschouwen. Echt de ultieme afsluiting van deze vakantie!

Dag 12: Homer - Anchorage | 360 km | ca. 4 uur en 15 min.
Vandaag rijden we terug naar Anchorage, waar we de camper weer inleveren. Doordat er niemand op de locatie aanwezig kon zijn hebben we vooraf via de mail instructies ontvangen over het inleverproces. We noteren de kilometerstand, maken foto’s van de buiten- en binnenkant van de camper en laten de sleutel achter in een sleutel box. Dit was makkelijk gedaan.

Met nog een laatste middag in Anchorage, besluiten we om nog een souvenir te kopen als herinnering aan deze prachtige reis en we sluiten de vakantie af met een van de lekkerste pizza’s van Alaska - bij de Moose Tooth Pub & Pizzeria. De volgende ochtend vliegen we terug naar huis, terugdenkend aan de vele mooie dingen die we hebben mogen meemaken de afgelopen twee weken.

Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Bezoek je onze website, dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie
Melding sluiten
zoek een camper