HomeBlogsInspiratieOp reis in Portugal

Op reis in Portugal

Op reis in Portugal

Deze route suggestie van onze verhuurder Hostel on Wheels is een afwisseling van strand en vrije tijd, met culturele en gastronomische hoogtepunten van een het Alentejo binnenland. Reis vanuit het prachtige Lissabon langs de mooiste kustlandschappen aan de westkust. Het vervolg van de reis landinwaarts vormt een mooi contrast voor degenen die op zoek zijn naar meer dan alleen strand. Je vindt hier het echte Portugal, met uitgesproken tradities en een adembenemend landschap.

Dag 1:  Lissabon naar Fonte da Telha

Een hele dag heb je zeker wel nodig om Lissabon te ontdekken. Onze suggestie is om te beginnen met een uitzicht punt over het centrum bij het Parque Eduardo VII, hierr vandaan daal je af naar het Marquês de Pombal-plein en de Avenida da Liberdade.  Je zult ontdekken dat Lissabon een mix is ​​van oude kostuums en tradities, en nieuwe trendy winkels en restaurants, een geweldig nachtleven en een adembenemende culturele omgeving. Bezoek vooral ook de wijk Belém en ga 500 jaar terug in de tijd. Dit was het startpunt om weg te varen en nieuwe landen en tradities te ontdekken. 

Na een bezoek aan Lissabon, ga je richting Almada, de linkeroever van de Taag, ook wel bekend als de zuidelijke oever, over the April 25th of April bridge (die dezelfde constructie heeft de Golden Gate in San Francisco).

Vertrek richting Caparica; met 20 km zandstranden, is dit een ideale locatie voor zowel zwemmers als surfers.

Dag 2: Fonte da Telha naar Porto Corvo

In zuidelijke richting vind je Sesimbra, met een heldere en kalme zee, is het hier ideaal om te zwemmen, maar ook om te eten, aangezien het een vissersdorp is.

Maak van je eerste stop deze dag het dorp Palmela, dit dorp geeft een prachtig uitzicht op de wijk Setubal. En je kunt hier een kasteel bezoeken, en een nationaal monument dat nu is omgebouwd tot een charmant hotel. 
Deze regio staat ook bekend om zijn wijnen, vooral de beroemde "Moscatel" van Setúbal, en om zijn gebak, de "Tortas de Azeitão".

Bekend om de "Costa Azul" (Blauwe Kust) en met zijn eigen microklimaat en mediterraan landschap, bereiken de heuvels van Arrábida een hoogte van 503 meter, en bieden uitdagende wandelingen in de natuur en geweldige uitzichten. Vanaf de top van de berg zie je ook het schiereiland Tróia, je volgende bestemming (je kunt met de veerboot gaan vanuit Setúbal).

Op weg naar Sines, een van de belangrijkste commerciële havens van het land, rijd je door Carvalhal. Er zijn meer dan 40 km aan woestijn en ongerepte stranden. Bij de volgende stop, in het dorp Porto Covo, vind je Praia Grande, een van de meest gewilde stranden van de lokale bevolking en toeristen. Gelegen nabij de noordelijke uitgang van de stad. Onder andere stranden in de omgeving zijn het Espingardeiro-strand, het Pequena-strand, het Buizinhos-strand en de baai van Porto Covo.

Dag 3: Porto Covo naar Sao Domingos Mine

Op weg naar het zuiden vind je Vila Nova de Milfontes, gelegen in de monding van de rivier de Mira, die onderdak biedt aan verschillende soorten vogels en zeeleven, en Zambujeira do Mar, waar in augustus het Southwest Festival wordt gehouden, het grootste muziekfestival tijdens de zomer.

Volgende stop Castro Verde, een klein agrarisch stadje dat zijn naam te danken heeft aan een oud prehistorisch Castro. Bezoek Castro Verde op de 3e zondag van oktober om de landbouw- en ambachtsbeurs te bezoeken die dateert uit de 17e eeuw. Het is zeer bekend en trekt elk jaar duizenden bezoekers.
Ook erg interessant om te zien is de basiliek, van boven naar beneden bedekt met prachtige handbeschilderde tegels. De panelen van het bovenste gedeelte van de basiliek tonen scènes van de slag bij Ourique, een stad op 14 km afstand, waar Afonso D. Henriques de Moren op de vlucht zette en werd uitgeroepen tot koning van Portugal.

Bezoek dan het dorp Mértola, een belangrijke rivierhaven uit de 11e eeuw, waar het kasteel op een dominante positie aan een van de rivierstroken van Guadiana is gebouwd. Het belang ervan was zo groot dat het gedurende een korte periode in de 11e eeuw de hoofdstad was van een klein onafhankelijk islamitisch emiraat. Daarna breng je de nacht door op het rivierstrand van Tapada Grande - Mina de São Domingos. Het strand is gewoonweg geweldig. Het is uitgerust met een café / restaurant met terras en picknicktafels vlakbij het strand, zodat je niet ver hoeft te lopen. De kampeerplaats ligt op 100 meter van het strand en is in zeer goede staat.

Dag 4:  Sao Domingos Mine naar Évora

De eerste stop is bij het Alqueva-meer, het grootste kunstmatige meer van West-Europa. Het werd gebouwd met het oog op de irrigatie van de hele regio en de productie van elektriciteit, naast andere aanvullende activiteiten. Tegenwoordig wordt het Alqueva-meer gebruikt voor varen, watersporten en het is een ideaal gebied om sterren te kijken, vanwege de totale afwezigheid van lichtvervuiling.

Gedurende de dag kan je onder andere Luz, Mourão, Monsaraz bezoeken.  Monsaraz, staat bekend als Ninho das Águias (Adelaarsnest), een klein dorpje genesteld in muren dicht bij de Spaanse grens.
Het uitzicht vanaf de muren is fantastisch: in het noorden en westen kijk je uit over de Alentejo-vlakte van wijngaarden en olijfboomgaarden, terwijl in het zuiden en oosten een prachtig meer glinstert, onderdeel van Europa's grootste kunstmatige stuwmeer achter het dorp. dam bij Alqueva. Het dorp doet zijn best om bezoekers aan te trekken met een reeks kleine galerieën, ambachtswinkeltjes en restaurants, maar het zijn echt het kasteel, de hobbelige straatjes en de adembenemende uitzichten die ervoor zorgen dat mensen blijven komen.

De laatste locatie voor deze dag is de stad Évora. Het historische, goed bewaard gebleven centrum is een van de rijkste monumenten van Portugal, die de naam van het stadsmuseum heeft gegeven en sinds 1986 door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. De stad is omgeven door een muur die haar cultureel erfgoed beschermt. De lokale gastronomie en wijnmakerijen zijn redenen waarom de stad de "Alentejo hoofdstad" wordt genoemd.

Dag 5: Évora naar Marvão

De eerste stop van de dag, Estremoz, ligt in het centrum van een wijk die rijk is aan marmergroeven - zozeer zelfs dat het materiaal op grote schaal wordt gebruikt in de meest alledaagse omgevingen, zoals je zult zien als je door de met marmer beklede straten en pleinen wandelt . Het enorme hoofdplein dat bekend staat als de Rossio - eigenlijk de Rossio Marquês de Pombal - lange tijd de locatie geweest van een van de mooiste markten van Portugal, die elke zaterdag wordt gehouden. Het begint en eindigt vroeg, dus het loont de moeite om als je kunt op vrijdagavond in de stad te blijven.

Het aantrekkelijke heuveldorp Elvas was ooit een van de machtigste grensposten van Portugal, strategisch gelegen op slechts 15 km van het Spaanse Badajoz, in het oosten over de rivier de Guadiana. De stervormige muren en afgelegen forten behoren tot de best bewaarde militaire vestingwerken in Europa, een factor die vervolgens heeft bijgedragen aan het verkrijgen van de status van UNESCO-werelderfgoed van de stad.

Tegen de tijd dat je de kronkelende weg naar Marvão hebt afgelegd, ben je klaar voor sensationele panorama's, en de afgelegen grenspost stelt niet teleur. Vanaf de dramatisch gelegen rotspartij hoog boven de golvende berg zijn er onovertroffen uitzichten, terwijl binnen een compleet circuit van zeventiende-eeuwse muren een schots en slordig stadje ligt met minder dan duizend inwoners, met keurige huizen met granieten ramen en schuine rode daken

Dag 6: Marvão naar Fluviário de Mora

De eerste stop van de dag, het kleine stadje Castelo de Vide, zorgt voor een van de leukste verrassingen in de Alentejo. Een kasteel verheft zich boven een sprookjesachtig stadsbeeld van helderwitte huizen, terwijl steile geplaveide straten en rustige pleinen omzoomd zijn met goed bewaterde potten met geraniums, tuimelende kamerplanten en twee meter hoge zonnebloemen. Minerale bronnen beslaan de plaatselijke heuvels en de stad staat vol met openbare fonteinen op prachtige pleinen en bijzondere tuinen. Het is één van die plaatsen die een doelloze, kronkelende wandeling vragen.

De volgende stop is Nisa. Door een Amerikaans tijdschrift beschouwd als een van de beste ter wereld, is de kaas van Nisa de meest erkende en gewaardeerde kaas van de Alentejo. Gedroogd, halfhard en een kleur tussen wit en geel, van ambachtelijke productie.

Ponte de Sôr, gelegen op de grens van de regio's Ribatejo en Alentejo, is in wezen een landbouwraad. Veeteelt, olijven- en kurkproductie leveren de belangrijke inkomsten op. Het is een van de minder bevolkte zones van Midden- en Zuid-Portugal. Het is mogelijk om vele kilometers te reizen zonder één of twee boerderijen te zien.

Tegenwoordig is Montargil een gebied dat ideaal is voor recreatie, vissen en watersporten, dat veel bezoekers trekt. Montargil is een echt resort aan het water waar u kunt waterskiën, zeilen, windsurfen, roeien, tochten met een hovercraft en sportvissen. Het Maranhão-stuwmeer, dat tegenwoordig is voorzien van een recreatiecomplex dat is geïntegreerd in het nieuwe gemeentelijke campingpark, is nog een Alentejo-locatie die nauw verbonden is met erfgoed. Met uitzicht op het meer rijst de stad Avis op, met een historisch centrum dat zeker een bezoek waard is.

Dag 7: Fluviário de Mora terug naar Lissabon

Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Bezoek je onze website, dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie
Melding sluiten
zoek een camper