HomeBlogsTipsCamperreizen in de winter

Camperreizen in de winter

Camperreizen in de winter

Ook in de winter kan je erop uit trekken met de camper voor een prachtige rondreis in de sneeuwlandschappen. Wel moet je dan met een paar factoren rekening houden. Om jezelf en de camper voor te bereiden op jouw winterse reis, moet je met een camper in de winter rekening houden met het volgende.

Toilet

Bij sommige campers zit het waterreservoir van het toilet onder de geïsoleerde vloer, waardoor deze kwetsbaar is tijdens vriesweer. Als je het toilet in de camper toch wilt gebruiken, is het van belang dat de lege watertank vult met antivries, speciaal geschikt voor campers, zodat de kleppen niet vastvriezen. Zorg er ook voor dat de tanks maximaal half gevuld zijn om bevriezing te voorkomen. Mocht de watertank voller zijn, dan kan je de tank legen bij een lozingspunt.

Water

Als jouw schoonwater reservoir gevuld is gedurende temperaturen onder het vriespunt, dan dien je de waterkoker en oven aan te houden. Dit kan via de aggregaat in jouw camper en mag op de laagst mogelijke stand. Deze maatregel voorkomt het bevriezen van het water reservoir. Indien je jouw watertank vult met antivries, let dan goed op dat deze niet giftig en speciaal voor campers is. Vul de watertank voor de helft met antivries en zet daarna de pomp en de kraan aan tot de antivries (vaak roze van kleur) eruit spoelt. Voor de afvalwatertank geldt dat je de antivries door de afvoerput moet spoelen. Mocht je alsnog het risico van bevriezing niet willen lopen, dan kan je er ook voor kiezen om jouw water in jerrycans mee te nemen.

Winterklare campers

Bij onder andere camperleverancier Roadbear geldt dat je geen watertanks voor jouw (afval)water mag gebruiken met temperaturen onder 0 graden. Lever jouw Roadbear camper in tijdens vriesweer, dan rekent deze camperleverancier 100 USD om de camper opnieuw winterproof te maken voor de volgende reiziger. Ook bij camperleverancier El Monte geldt dat je een toelage betaalt voor het winterproof maken. Mocht er schade ontstaan door bevriezing, dan geldt bij de meeste camperleveranciers dat de reiziger hier zelf verantwoordelijkheid voor draagt. Cruise America en Cruise Canada hanteren dit principe ook.

Belangrijke tips

  • Houd er rekening mee dat veel campings en campgrounds in de winter gesloten zijn. Hierdoor is het slim om jouw route voor vertrek te plannen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Zorg dat de huurcamper niet langer dan 12 uur achtereen stilstaat, maar maak tussendoor kleine ritjes om de motor op temperatuur te houden.
  • Sommige camperleveranciers, zoals Cruise America en Cruise Canada, staan niet toe dat je met sneeuwkettingen rijdt, omdat de campers al voorzien zijn van vier seizoenenbanden. Informeer bij jouw verhuurlocatie of sneeuwkettingen zijn toegestaan of niet.
  • Neem voldoende antivries voor jouw ruiten en sloten mee.
  • Zorg dat je voldoende maatregelen neemt om warm te blijven. Neem warme dekbedden en dekens mee en eventueel een kleine, elektrische kachel.
  • Neem een föhn mee, zodat je bevroren delen of leidingen kunt ontdooien indien nodig.
  • Neem een zachte bezem of schep met lange steel mee om de camper sneeuwvrij te kunnen maken.

Indien je een camper huurt voor het koude winterweer, neem dan contact op met het customer service team voor meer informatie en voorwaarden per camperleverancier.

Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Bezoek je onze website, dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie
Melding sluiten
zoek een camper