Campings en camperplaatsen
Op reis met een camper geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. Toch moet je wel een plek zoeken om je camper te parkeren voor de nacht. In sommige landen en gebieden mag je in het wild kamperen. In andere landen moet je een camping uitzoeken. Gelukkig is er ontzettend veel keuze in alle prijsklassen, maar het is soms wel verstandig om je alvast te oriënteren voor je vertrek.
Campings in Europa
Europa telt meer dan 22.000 campings, waarvan Frankrijk over veruit de meeste beschikt. In veel Europese landen wordt een dichtbij gelegen camping aangegeven via verkeersborden. Er zit veel verschil tussen de campings, waarbij je vooral in het hoogseizoen verstandig doet aan reserveren bij de commerciële, luxere campings. Voor campers bestaan er ook gratis staanplaatsen, al zit hier vaak geen lozingspunt voor je toilet en afvalwater. Als je geen camping van te voren wilt reserveren, is de app Campercontact een goede uitkomst. Deze app navigeert je naar meer dan 21.500 camperplaatsen in Europa en is ook offline te gebruiken.
Overnachten in de vrije natuur
In Scandinavië kan je in de vrije natuur je camper parkeren en overnachten, al verschillen de regels hiervoor wel per land. Verder wordt wild kamperen in sommige Europese landen gedoogd of is het simpelweg verboden. Nu is parkeren natuurlijk niet verboden, dus zolang je geen luifel openklapt of stoeltjes buiten zet, kan je op veel plaatsen rusten of zelfs overnachten.
Campings in Amerika & Canada
In Amerika en Canada zijn meer dan 15.000 campgrounds te vinden, van zeer basic tot luxe staanplaatsen. Noord-Amerika kent tevens ca. 500 KOA campgrounds, welke vaak een ‘full hook-up’ bieden, waarbij je water, elektriciteit en een lozingspunt tot je beschikking hebt. Bij de elektriciteit krijg je de keuze tussen 30 en 50 ampére, afhankelijk van de grootte van je camper en het aantal personen. Ook kan je de vraag krijgen voor een ‘pull-through’ of ‘back-in’ standplaats. Bij een ‘pull-through’ kan je je camper parkeren en bij vertrek doorrijden en bij een ‘back-in’ zal je de camper moeten inparkeren.
Kamperen in de nationale parken van Amerika
Veel reizigers willen graag kamperen in de nationale parken. Omdat deze campgrounds populair zijn, is het verstandig deze voor je vertrek al te reserveren (dit kan vaak al tot 6 maanden van te voren). Reserveren kan via recreation.gov of reserveamerica.com. De campgrounds in de nationale parken zijn vaak wat prijziger, maar doe er je voordeel mee dat je midden in het park overnacht. Sta bijvoorbeeld vroeg op voor de wandeltrails, zodat je de toeristenmassa voor bent. Wild kamperen in de nationale parken is niet toegestaan.
Handige apps
De regels voor wild kamperen verschillen per staat/provincie, waar er in de ene staat/provincie veel meer gedoogd wordt dan andere. Het is dus van belang dat je de regels kent, voordat je je camper in de vrije natuur parkeert. Er zijn meerdere apps, zoals Roadtrippers en KOA, die je helpen navigeren naar een nabijgelegen campground en tevens aangeven welke voorzieningen voor de camper er aanwezig zijn.
Campings in Australië
Voor de camper geldt dat je in Australië op veel plekken kan wild kamperen, zolang je geen ‘sporen’ achterlaat. Ben je op zoek naar iets meer luxe, maar wil je niet zoveel betalen, dan kent Australië ook veel wild kampeercampings, die voorzien zijn van toiletten en douches. Vaak zitten deze wild kampeercampings in of vlakbij de nationale parken en worden ze beheerd door een boswachter. Je kunt er ook voor kiezen om met de camper te overnachten in een road house. Dit zijn tankstations in zeer dunbevolkte gebieden, waar je voor een paar Australische dollars kunt overnachten en enkele voorzieningen hebt. De commerciële, luxere campings vind je veelal in de buurt van een grote stad. Hier betaal je vaak tussen de 20 en 50 AUD. Download de WikiCamps app voor een volledige database van de campgrounds in Australië, inclusief navigatiefunctie, en tevens offline te gebruiken.
Campings in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland kan je op veel verschillende plekken wild kamperen, wat er ‘freedom camping’ wordt genoemd. Wel moet je erop letten dat je op publieke grond geparkeerd staat. Ook maakt Nieuw-Zeeland onderscheid tussen frontcountry (enkele km van de autoweg en dus begaanbaar met de auto) en backcountry (onbegaanbaar gebied, wildernis), waarbij je enkel mag wild kamperen in de frontcountry. Nieuw-Zeeland kent naast de commerciële campings ook ca. 250 openbare campings, waar je voor ongeveer 15 NZD een staanplaats hebt met basisvoorzieningen. Via de app Campable kan je speciale plekken reserveren voor een overnachting. Deze zijn niet openbaar, maar bijvoorbeeld op een boerderij of wijngaard. Hierdoor kom je meteen in contact met de lokale Nieuw-Zeelander.